Een wereldreis door ongebruikelijke kersttradities

Kerstmis is een van de meest geliefde feestdagen ter wereld, maar de manier waarop het wordt gevierd, varieert sterk van land tot land en zelfs van regio tot regio. Terwijl sommige tradities universeel zijn, zoals het versieren van een kerstboom en het uitwisselen van cadeautjes, zijn er ook talloze ongebruikelijke kersttradities die je misschien nog niet kent. Laten we samen een wereldreis maken en enkele van de meest verrassende kerstgewoonten verkennen die over de hele wereld te vinden zijn.

Zweden: Een geheimzinnige gast

In Zweden, viert men kerstavond met een wel heel ongebruikelijke traditie. Tijdens het kerstdiner wordt er een leeg bord opgediend en een stoel bij de tafel geplaatst voor de ‘Julbock’, wat betekent ‘Kerstgeit’. Deze kerstgeit is een mysterieuze figuur die meedoet aan het feestmaal en wordt beschouwd als een brenger van geluk. Het bord is voor eventuele onverwachte gasten en daklozen, als een symbool van gastvrijheid en medeleven tijdens de feestdagen.

Spanje: De ‘Caga Tió’

In Catalonië, een autonome gemeenschap in Spanje, heeft men een fascinerende kersttraditie die draait om een houten stam met een lachend gezicht genaamd de ‘Caga Tió’. Vertaald betekent dit ‘de kakker’. Tijdens de kerstperiode wordt de Caga Tió versierd en gevoed met lekkernijen. Op kerstavond of kerstdag slaan kinderen de Caga Tió met stokken, terwijl ze traditionele liederen zingen, in de hoop dat deze ‘kakt’ en geschenken zoals snoep en kleine cadeautjes uit zijn achterste “tevoorschijn tovert”.

IJsland: De 13 ‘Yule Lads’

IJsland heeft een heel bijzondere kerstmantraditie. In plaats van één Kerstman, hebben ze 13 ondeugende kerstwezens die bekend staan als de ‘Yule Lads’ of ‘Jólasveinarnir’. Elke Yule Lad komt om de beurt op bezoek, beginnend op 12 december en eindigend op kerstavond. Ze staan bekend om hun streken en gedrag, en kinderen plaatsen hun schoenen bij het raam in de hoop dat de Yule Lads kleine geschenken zullen achterlaten. Deze 13 dagen van kerstplezier maken deel uit van een oude IJslandse traditie.

Oekraïne: Spinnenwebben als kerstversiering

In Oekraïne is het gebruikelijk om naast kerstbomen en ornamenten ook spinnenwebben als decoratie te gebruiken. Volgens de folklore zou er een legende zijn waarbij een arme weduwe geen geld had om de kerstboom van haar kinderen te versieren. Op kerstochtend ontdekten ze dat spinnen het web over de boom hadden geweven en dat de dauw het web in zilverdraad had veranderd, waardoor de boom schitterde. Dit heeft geleid tot het gebruik van spinnenwebben als een teken van geluk en voorspoed tijdens Kerstmis in Oekraïne.

Japan: KFC voor Kerstmis

In Japan heeft Kerstmis geen religieuze betekenis en wordt het voornamelijk beschouwd als een tijd voor romantiek en vrolijkheid. Een ongebruikelijke traditie die in de jaren 1970 begon, is het eten van KFC (Kentucky Fried Chicken) tijdens Kerstmis. Dankzij een slimme marketingcampagne van KFC, zijn hun speciale kerstmaaltijden in Japan erg populair geworden. Mensen bestellen vaak hun kalkoen-achtige gerechten maanden van tevoren om teleurstelling te voorkomen.

Finland: Kerst in de sauna

Voor veel Finnen is de sauna een integraal onderdeel van hun kerstviering. Het is traditie om voor zonsondergang op kerstavond naar de sauna te gaan. Daarna keren gezinnen terug naar huis om het kerstdiner te nuttigen en cadeautjes uit te wisselen. Saunabaden op kerstavond is niet alleen ontspannend, maar het wordt ook beschouwd als een manier om de oude huid af te werpen en schoon het nieuwe jaar in te gaan.

Venezuela: Skaten naar de mis

In de hoofdstad van Venezuela, Caracas, hebben mensen een ongebruikelijke manier om de mis bij te wonen tijdens de negen dagen voor Kerstmis. Het is een traditie om met de skates naar de vroege ochtendmis te gaan. De straten worden zelfs tijdelijk voor autoverkeer afgesloten om de skaters vrije doorgang te bieden. Deze traditie staat bekend als “El Diabolo de la Luz,” wat vertaald kan worden als “The Devil of Light.”

Tsjechië: Toekomstige liefde onthullen

In Tsjechië hebben jonge vrouwen een kersttraditie om de toekomstige liefde te voorspellen. Op kerstavond, werpen ze hun schoen over hun schouder. Als de teen van de schoen naar de deur wijst, voorspelt dit dat ze binnenkort zullen trouwen. Als de hiel naar de deur wijst, moeten ze nog even geduld hebben. Dit ritueel biedt een vleugje mysterie en romantiek aan de kerstviering in Tsjechië.

Noorwegen: Verborgen bezemstelen

In Noorwegen bestaat een oude kersttraditie waarbij mensen al hun bezems op een veilige plaats opslaan op kerstavond. Dit doen ze om ervoor te zorgen dat heksen en boze geesten geen bezems stelen en erop wegvliegen om schade te veroorzaken tijdens de kerstdagen. Het verbergen van de bezems zorgt voor een vreedzame en rustige kerst.

India: Kerst zonder Kerstman

In India is Kerstmis een religieuze feestdag die wordt gevierd door christenen, maar de figuur van de Kerstman is niet zo wijdverspreid als in veel andere delen van de wereld. In plaats van de Kerstman, wordt Jezus gezien als de belangrijkste figuur van Kerstmis, en veel mensen wonen de kerstnachtdienst bij in de kerk. Er zijn echter regionale variaties, en in sommige delen van India komt de Kerstman wel voor, zij het in een minder prominente rol.

Kerstmis is een feest dat mensen over de hele wereld verenigt, maar het is opvallend hoe divers de vieringen kunnen zijn. Terwijl sommige kersttradities over de hele wereld gemeenschappelijke elementen delen, zijn er talloze ongebruikelijke en intrigerende gewoonten die de diversiteit en rijkdom van onze wereldcultuur weerspiegelen. Of je nu een lege stoel voor een kerstgeit zet in Zweden, spinnenwebben als decoratie gebruikt in Oekraïne, of met skates naar de mis gaat in Venezuela, deze ongebruikelijke kersttradities maken de feestdagen nog specialer en herinneren ons eraan dat Kerstmis inderdaad een wereldwijd feest is, gevierd op unieke en prachtige manieren.

Dit vind je misschien ook leuk...