De juiste pan voor iedere kooktechniek

Veel kookcreaties gaan de mist in door het gebruik van een verkeerde pan. Veel mensen hebben alleen een paar koekenpannen en wat steelpannetjes in huis, maar het loont echt het geld (en de ruimte) om wat speciale pannen aan te schaffen voor bepaalde kooktechnieken. In dit artikel meer hierover.

Koken

Voor de meeste Nederlanders is koken de meest gebruikte kooktechniek. Vandaar het woord ‘ kooktechniek’ waarschijnlijk. Om te kunnen koken kun je diverse pannen gebruiken, zoals een steelpan, een kookpan of een snelkookpan. Die laatste zorgt er uiteraard voor dat je eten het snelste klaar is, maar vergt wel enige aandacht en uitleg. Heb je geen haast, dan is een snelkookpan een overbodige luxe en kun je goed af met alleen een goede kookpan voor bijvoorbeeld de aardappelen en de groenten en een steelpannetje voor de kleinere gerechten als sauzen en jus. De pannenset van hiernaast is dan een voordelige en toch goede keuze.

Braden

Als je denkt aan braden, dan denk je aan vlees. Vlees braden kan in een braadpan, een cocotte, een hapjespan of een sauteer pan en eventueel in een wok, al is het vaak lastig dat de bodem zo smal is. Waarom je vlees niet braden in een steel- of koekenpan? De bodem van die pannen is in principe niet geschikt om vlees langzaam gaar te braden en meer om vlees snel even te bakken.

Bakken

Bakken doe je in een koekenpan, een sauteer pan of een hapjespan, al zal het daarin wat langer duren voordat je een lekker krokant korstje hebt. De baktechniek kun je gebruiken om vlees dat snel klaar is te kunnen bakken met een lekker krokant laagje als gevolg. Ook kun je er uiteraard aardappeltjes en dergelijke in bakken.

Stoven

Om eten goed te kunnen stoven gebruik je een stoofpan als een slowcooker, een mini-cocotte of een tajine. Het vergt wat geduld, maar stoofvlees of andere gestoofde gerechten vormen vaak de lekkerste maaltijden.

Sudderen

Sudderen zit een beetje tussen braden, stoven en bakken in. Vlees kun je op laag vuur een tijd laten sudderen om het in zijn geheel goed gaar en warm te laten worden zonder dat de buitenkant verbrand en/of het vocht verdampt. Geschikte pannen om in te sudderen zijn een braadpan, een cocotte, een sauteer pan en een hapjespan.

Wokken

Wokken is vrij nieuw in de nederlandse keuken, maar vooral populair onder de nieuwe generatie kokers. Wokken doe je in een wokpan of een wadjan, wat een wokpan met twee hadvatten is.

Stomen

Stomen doe je in een daar speciaal voor bestemde stoompan, of in een stoommandje dat je boven een pan met kokend water hangt of plaatst. De mandjes kunnen van metaal zijn, maar ook van bamboe.

Andere pannen

Uiteraard bestaan er nog veel meer kooktechnieken dan de hierboven beschrevene. Zo bestaat er een grillpan om te kunnen grillen, een fonduepan om in te fonduen, een poffertjespan om poffertjes in klaar te maken en ga zo maar door.

Wat zijn de gezondste pannen?

Er zijn verschillende soorten pannen die gezond kunnen zijn, afhankelijk van wat je wilt koken en hoe je de pan wilt gebruiken. Bijvoorbeeld, als je wilt koken zonder veel olie of boter, dan kun je een anti-aanbakpan gebruiken. Deze pannen zijn vaak gemaakt van materialen zoals keramiek of titanium, die helpen voorkomen dat voedsel aan de pan blijft plakken. Als je wilt koken met een minimale hoeveelheid vet, dan kun je ook kiezen voor pannen gemaakt van roestvrij staal of aluminium, die goed warmte geleiden en dus minder vet nodig hebben om voedsel goed te laten bakken. Ongeacht welk type pan je kiest, het is altijd belangrijk om hem goed te onderhouden en te reinigen, zodat hij in goede staat blijft en je er zo lang mogelijk van kunt genieten.

Waar moet je op letten bij het kopen van pannen?

Bij het kopen van pannen is het belangrijk om te kijken naar het materiaal waarvan de pan gemaakt is. Zoals ik al eerder zei, zijn pannen gemaakt van materialen zoals keramiek, titanium en aluminium vaak gezonder omdat ze helpen voorkomen dat voedsel aan de pan blijft plakken. Het is ook belangrijk om te kijken naar de dikte van de bodem van de pan. Pannen met een dikke, geëmailleerde bodem helpen om warmte gelijkmatig te verdelen en kunnen helpen voorkomen dat voedsel aanbrandt. Als je van plan bent om de pan vaak te gebruiken, dan is het ook handig om te kijken naar de stevigheid en duurzaamheid van de pan. Zoek naar pannen met een stevige, metalen handgreep en een degelijke constructie, zodat je er zeker van kunt zijn dat de pan lang meegaat.

Hoe weet ik of er PFAS in mijn pan zit?

PFAS (perfluoroalkylstoffen) zijn chemicaliën die vaak worden gebruikt om producten water- en vetafstotend te maken. Ze komen onder andere voor in pannen met een anti-aanbaklaag, en kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid als ze in te grote hoeveelheden worden ingenomen. Als je wilt weten of je pan PFAS bevat, dan is het belangrijk om te kijken naar het type pan dat je hebt. Pannen met een anti-aanbaklaag bevatten vaak PFAS, terwijl pannen gemaakt van natuurlijke materialen zoals koper, staal of keramiek meestal geen PFAS bevatten. Als je twijfelt, kun je altijd contact opnemen met de fabrikant of de winkel waar je de pan hebt gekocht om te vragen of er PFAS in de pan zit. Het is ook belangrijk om te onthouden dat PFAS in pannen meestal alleen schadelijk zijn als je ze op hoge temperaturen gebruikt, dus als je op lagere temperaturen kookt, kun je de kans op blootstelling aan deze chemicaliën verminderen.

Dit vind je misschien ook leuk...