Shopping

Nog 1,5 jaar mag het: halogeenlampen

Vanaf 2018 worden halogeenlampen in Europa verboden. De EU heeft besloten alleen nog lampen met een energielabel A of B te willen toestaan. Hiermee willen ze stroomverbruik terugdringen, om zo onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Of je het er mee eens bent of niet: ook voor jou gaat gelden dat je geen halogeenlampen meer mag gebruiken.

Gloeilampen allang verboden

Hoewel halogeenlampen in 2018 pas verboden worden, zijn gloeilampen dat al sinds 2012. Toen al was de Europese Unie dus bezig met het terugdringen van stroomverbruik in België en alle overige EU-landen. Halogeenlampen werden na het verbod op gloeilampen de meest gebruikte vorm van lichtbronnen voor de particuliere markt. Halogeenlampen zijn zo’n 25% zuiniger dan gloeilampen, maar verbruiken nog altijd heel veel meer energie dan LED lampen of spaarlampen.

En nu?

Alle gloei- en halogeenlampen in huis mag je nog gewoon gebruiken. Echter, de productie en handel van gloei- en halogeenlampen zal verboden worden in 2018. Het zal enkele jaren duren totdat alle Belgische huishoudens over zijn gestapt op LED verlichting, maar de energiebezuiniging zal op termijn heel erg groot zijn. Wel zijn er nu alweer kritieken op de komst van de LED lamp. Zo zou de verlichting niet gezond voor je zijn. Welke verbetering er na de gloeilamp, halogeenlamp én LED lamp opduikt, dat is natuurlijk nog even afwachten!

Dit vind je misschien ook leuk...