LED-VERLICHTING BINNEN EN BUITEN

Ledverlichting is energie besparend, ruimtebesparend en relatief goedkoop. Waarom zou je dan niet je hele huis voorzien van led-verlichting? En als je dan toch bezig bent, voorzie je tuin dan ook meteen even van led tuinverlichting.

Led Grondspots

Led grondspots zijn niet alleen interessant voor mensen met een zwembad in de tuin. Grondspots staan namelijk ook erg goed naast bijvoorbeeld je convectorput in de woonkamer, of onder een muur die je extra wilt belichten (moeten ze uiteraard wel gekanteld staan).

Er bestaan verschillende soorten led grondspots, namelijk ‘staande’ grondspots (zie links) en ingebouwde grondspots. (Zie afbeelding naast de alinea over buitenverlichting).

Buitenverlichting

Voor buitenverlichting is led-verlichting extra handig. Led-verlichting gaat namelijk nog langer mee dan spaarlampen en aangezien veel mensen de buitenverlichting ‘s nachts laten branden om inbraak te voorkomen, is led buitenverlichting een uitkomst. Toen led-lampen net op de markt waren was er veel commentaar op het tl-achtige licht dat ze uitstraalden. Inmiddels bestaan er echter ook al veel sfeervollere led-lampen.

Slaapkamerverlichting

Om te bewijzen dat led-lampen ook sfeervol kunnen zijn moet je eens kijken naar led slaapkamerverlichting. Zoals je in de afbeelding bij dit artikel al kunt zien is het licht helemaal niet zo fel en ongezellig als je misschien had verwacht. En de lamp van het plaatje is er een met warmwit licht. Als je een ledlamp met warmgeel licht zoekt krijg je nog meer het gloeilamp-effect.

Waar moet je op letten bij LED verlichting?

Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten bij het kopen van LED-verlichting. Ten eerste is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de LED-lampen die je koopt geschikt zijn voor het type verlichtingsarmatuur dat je hebt. Het is ook aan te raden om te kiezen voor LED-lampen met een hoge kleurweergave-index (CRI), zodat de kleuren in jouw ruimte goed tot hun recht komen. Verder is het belangrijk om te controleren of de LED-lampen die je koopt voldoen aan de geldende veiligheidsnormen. Tot slot kan het ook handig zijn om te kiezen voor LED-lampen met dimmefunctie, zodat je de verlichting in jouw ruimte kunt aanpassen aan de gelegenheid.

Kan een LED lamp in brand veroorzaken?

In principe is het heel onwaarschijnlijk dat een LED-lamp in brand veroorzaakt. LED-lampen worden geleverd met ingebouwde beveiligingen die ervoor zorgen dat ze niet te warm worden en dus niet in brand kunnen vliegen. Bovendien zijn LED-lampen gemaakt van materialen die niet gemakkelijk vlam vatten. Echter, zoals bij elk elektrisch apparaat, is het altijd mogelijk dat er iets misgaat. Het is daarom belangrijk om altijd goed op te letten bij het gebruik van elektrische apparatuur en om regelmatig te controleren of alles naar behoren werkt. Als je merkt dat er iets mis is met een LED-lamp, moet je deze onmiddellijk uit het stopcontact halen en niet meer gebruiken.

Waarom heeft LED lamp energielabel F?

Het energielabel van een lamp geeft aan hoe zuinig het apparaat is in termen van energieverbruik. Een lamp met energielabel F is een van de minst zuinige lampen die er zijn, wat betekent dat het apparaat relatief veel energie verbruikt. Dit komt omdat LED-lampen over het algemeen zuiniger zijn dan andere soorten lampen, zoals gloeilampen of halogeenlampen. Het is daarom niet zo dat alle LED-lampen energielabel F hebben; alleen de minst zuinige LED-lampen krijgen dit label. Het is belangrijk om te kijken naar het energielabel voordat je een lamp koopt, zodat je kunt zien hoe zuinig het apparaat is en hoeveel energie het zal verbruiken. Dit kan helpen om energie te besparen en de kosten voor elektriciteit te verlagen.

Dit vind je misschien ook leuk...