HET OUDSTE OLYMPISCH DORP TER WERELD: DE MOEITE WAARD

Berlijn is een mooie stad met heel veel bezienswaardigheden. En zoals je wellicht heeft deze Duitse stad ook een lange en interessante geschiedenis achter zich liggen. Wat je misschien niet wist, is dat Berlijn lang geleden de Olympische Spelen heeft georganiseerd. En dat is al een heel geschiedenisverhaal op zich.

Olympische Spelen onder het Naziregime

De Olympische Spelen in Berlijn vonden plaats in 1936. De oplettende lezer zal weten dat er toen al sprake was van het Naziregime. De organisatie van de Olympische Spelen vond dan ook plaats onder het toeziend ook van de Nazi’s. Het Duitse leger stampte een compleet Olympisch dorp uit de grond voor de ruim vierduizend mannelijke atleten uit vijftig verschillende deelnemende landen. Dit Olympisch dorp in Berlijn is het oudste van zijn soort in de hele wereld.

Een aantal interessant feiten:

  • Het Olympisch dorp werd gebouwd op militair terrein van Döberitzer, zo’n vijftien kilometer verwijderd van het Olympisch stadion in Berlijn.
  • Het dorp herbergde niet alleen de Olympische atleten maar deed later, tijdens de Tweede Wereldoorlog, opvallend genoeg ook dienst als basis en kazerne voor het Russische leger.
  • Het hele dorp bestond uit 140 woonblokken die elk de naam kregen van een Duitse stad. De atleten konden zich uitleven in onder andere het zwembad, de bioscoop en de sauna.
  • Eten deed men in het Speisehaus der Nationen: een enorm gebouw met 38 zalen die ieder hun eigen – nationale – keuken hadden. De Russen zouden dit eethuis later gebruiken als ziekenhuis.
  • In tegenstelling tot de huidige mentaliteit van de Duitsers was bier drinken in het Olympisch dorp tijdens het eten destijds uit den boze. Alleen de Nederlanders en de Belgen mochten een glaasje drinken terwijl zij van hun frieten of aardappelen genoten.

Architectonisch hoogstandje

Bij de bouw van het Olympisch dorp heeft de architect Werner Mach ‘zicht-assen’ toegepast. Dat wil zeggen dat ze van het ene gebouw goed uitzicht hadden op de andere gebouwen. Zo hadden de atleten vanuit het Speisehaus uitzicht op het Hindenburghaus, dé plek voor ontspanning en vertier. Daar kon men onder andere (weliswaar met twee minuten vertraging) de beelden van de Olympische Spelen bekijken. Had men even genoeg van deze beelden, dan kon men zich uitleven in het zwembad naast het Speisehaus, wat tot op de dag van vandaag een interessant foto-object is voor fotografen.

Een gewaagde winnaar

Misschien heb je ooit van Jesse Owens gehoord. Hij maakte als zwarte atleet furoredoor maar liefst vier gouden medailles in de wacht te slepen tijdens de Olympische Spelen in 1936. Een gewaagd succes, want het druiste natuurlijk tegen alle principes van Hitler in. Jesse Owens presteerde het echter toch en dat heeft geresulteerd in een tentoonstelling over hem in het woonblok waar hij destijds verbleef.

Toen kwamen de Russen…

Uiteraard diende de woonblokken in het Olympisch dorp ook na de Spelen een hoger doel. Het Duitse leger vestigde zich er en het ontbrak ook hen aan helemaal niets. Het dorp lag echter op DDR-grondgebied en dus namen de Russen de woonblokken jaren later in beslag. De woonhuizen maakten plaats voor zogeheten Plattenbau: woonblokken met een liniaal ontworpen en volledig opgetrokken uit beton. Aanvankelijk woonden de Sovjetofficieren en hun familie in deze troosteloze flats en  in de jaren zeventig werden op dit terrein de DDR-atleten getraind. Uiteindelijk trok het Russische leger zich in 1992 terug en sloeg het verval en vandalisme toe. Tegenwoordig staan er nog tientallen overblijfselen van deze Sovjetflats. De schittering die ooit over het dorp lag, is inmiddels compleet verdwenen. Wie door deze verlaten straten doolt, waant zich in een soort van spookdorp.

Een interessante bezienswaardigheid

Zoals je kunt lezen, biedt ook het oudste Olympische dorp ter wereld een mooie kijk in de geschiedenis. Tegenwoordig ontfermt de Deutsche Kredit Bank Stiftung zich over het terrein en langzaam maar zeker wordt het dorp weer in originele staat terug gebracht. Het hele terrein is van april tot en met oktober toegankelijk voor publiek. Wie het dorp wil bezoeken, kan de Olympische gebouwen en een groot deel van de Sovjetflats bekijken. De entree bedraagt twee euro, wil je foto’s maken dan betaal je tien euro extra. Voor slechts vijf euro krijg je een rondleiding door het dorp en mag je de binnenkant van de turnhal bezichtigen. De verdere informatie op het terrein is minimaal.

Het Olympisch dorp is gemakkelijk te bereiken met de Regionaltrein RE2. Vanuit Berlijn Hauptbahnhof reis je naar station Elstal, vanwaar je met een flinke wandeling naar het terrein kunt lopen. Ben je met de auto in Berlijn, rijd dan via de Heerstraße Berlijn uit richting het plaatsje Elstal. Daar zie je het Olympisch dorp aangegeven op de borden.

Adres:

Rosa-Luxemburg-Allee 70
14641 Wustermark / OT Elstal

Dit vind je misschien ook leuk...