MOOIE SCHUTTINGEN ZORGEN VOOR PRIVACY EN GEVEN UW TUIN EXTRA KARAKTER

Wat mooie schuttingen zijn, is natuurlijk harstikke subjectief. Wat jij mooi vindt, kan een ander echt spuuglelijk vinden. Maar of je schutting nu mooi of niet mooi is, hij zorgt voor privacy. Heb je dan ook nog een schutting die jij mooi vindt, dan geeft het precies dat karakter dat jij voor ogen hebt. En dat maakt het dan weer objectief.

Privacy is belangrijk

Vooral als je zomers in je tuin wilt zitten, ben je wat meer gehecht aan privacy. Niet iedereen wil in zijn bikini of zwembroek door de buurman of -vrouw bekeken worden. Nog ongemakkelijker wordt het als je besluit dat je overal bruin wilt worden. Zorg dus altijd voor een beschutte plek in de tuin. Je kunt hier en daar de schutting een open karakter geven, maar wil je privacy, dan kies je voor een dichte schutting. Wettelijk gelden maten voor een maximale hoogte van je schutting. Deze hoogte is prima voor je privacy, dus dat zit wel goed. Zoek wel even uit welke maten in jouw gemeente gelden, dat voorkomt dat je de schutting in een later stadium moet aanpassen.

Schutting biedt mogelijkheden

Het leuke van een schutting is dat je veel verschillende mogelijkheden hebt. Ben je een liefhebber van donkergrijs, dan kun je de tuin uitvoeren met donkergrijze tegels, maar ook met een donkergrijze schutting. Dit past er goed bij. De rest van je tuin kun je fleurig maken met beplanting. Of niet, het is maar net van welk karakter je houdt.  Hou je van veel groen in je tuin, dan kun je ervoor kiezen om een rasterschutting neer te zetten waarin je groen laat groeien. Niet elke rasterschutting is overigens direct klaar voor het geven van privacy, maar kies je een snelgroeiende plant, dan is het zo voor elkaar. Je kunt ook kant-en-klare groene rasters kopen, waarin de beplanting bij aankoop al helemaal volgroeid is. Dat geeft alweer een hele andere sfeer – en karakter – dan die donkergrijze schutting.

Schutting van levend materiaal

Liefhebbers van een natuurlijke tuin, zullen niet snel kiezen voor een schutting van een materiaal als metaal. Het leuke is dat je ook kunt kiezen voor iets heel anders. Wat dacht je van een schutting van gevlochten wilgentenen bijvoorbeeld? Reken maar dat jouw tuin karakter krijgt van iets dat handgemaakt is. Gevochten wilgentenen zijn hartstikke grillig. Geen stukje schutting is hetzelfde. Je kunt ook een schutting maken van andere levende materialen. Bijvoorbeeld met een haag van een plant als de meidoorn. Wil je een meer standaard schutting, dan kies je voor hout van de kastanjeboom of de eikenboom. Met de verschillende sferen kun je spelen, waardoor je vanzelf het karakter in je tuin krijgt dat je zoekt.

Stammen geven meerwaarde

Een tuin heeft pas echt karakter als hij in alle seizoenen mooi is. Dat bereik je niet alleen met een schutting, maar ook met beplanting. In de lente en de zomer is een tuin al snel mooi. Alles staat in bloei, planten, bloemen en bomen floreren en de potten op het terras staan er fleurig bij. In de herfst heeft de tuin vaak ook genoeg charme. De afgevallen bladeren maken in verschillende kleuren maken van de tuin een plaatje. Maar dan de winter. In de winter is veel beplanting hartstikke kaal. Als je kiest voor bomen die mooie stammen hebben, is er ook in de winter wat te zien. En uiteraard geeft die schutting in alle seizoenen sfeer. Een mooie schutting mag immers gezien worden!

Dit vind je misschien ook leuk...