Ytong: de voor- en nadelen
Misschien praat ik nu Chinees voor je. Mensen die zelf wel eens een huis hebben gebouwd of daar aan mee hebben geholpen zullen waarschijnlijk wel eens van dit begrip gehoord hebben. Ytong is namelijk bouwmateriaal dat zorgt voor thermische isolatie. Ytong is niet het enige materiaal dat je voor dit doel kunt gebruiken. We gaan hier daarom in op de voor- en nadelen van dit veelgebruikte bouwmateriaal.
Waarom wel kiezen voor Ytong?
Ytong werkt uitstekend isolerend, waardoor je geen extra isolatie hoeft te plaatsen. Je krijgt zo meer vrijheid bij het ontwerpen en bovendien vermijdt je koudebruggen, oftewel een plek waar door slechte isolatie warmteoverdracht kan plaatsvinden, waardoor er warmteverlies ontstaat in huis.
Naast het voordeel van isolatie is er het voordeel van het gewicht. Ytong is lichtgewicht materiaal, zodat er minder staal en beton gebruikt hoeft te worden. U loopt zo ook minder gevaar op doorbuiging van de dak- en vloerplaten.
Een ander groot voordeel van Ytong is dat het makkelijk te verwerken is, waardoor het tijdwinst en dus geld oplevert. Hoewel het materiaal zelf niet goedkoop is, is het op die manier toch relatief goedkoop om te gebruiken als bouwmateriaal.
Een laatste voordeel wat ik wil noemen is dat Ytong blokken ontvlambaar en onbrandbaar zijn. Een Ytong muur met een dikte van 15 centimeter, heeft een brand weerstand van wel zes uur. Tegen die tijd is de brandweer al wel gearriveerd.
Waarom kiezen voor alternatieven?
Hoewel een simpel Ytong-muurtje sterk genoeg is voor het ophangen van een paar keukenkastjes, kan het plaatsen van een zware kluis bijvoorbeeld een probleem opleveren. De draagkracht van Ytong is namelijk niet erg groot. Wil je er zware balken op plaatsen, dan zul je echt wel een Ytong muur van wel 150mm dik moeten plaatsen.
Een ander nadeel is de kwetsbaarheid van het materiaal. Tijdens vervoer en opslag kan er makkelijk wat afbrokkelen en bij renovatie waarbij er bijvoorbeeld tegels van de muur worden gehaald blijft er een afgebrokkeld geheel over.
Een laatste nadeel is de milieubelasting. Hoewel het geen direct probleem bij het bouwen is, is het natuurlijk wel een overweging die je moet maken. Een alternatief zou bijvoorbeeld kalkzandsteen zijn.
Wat is het verschil tussen Ytong en cellenbeton?
Ytong en cellenbeton zijn beide soorten bouwmaterialen, maar ze hebben verschillende eigenschappen en worden in verschillende situaties gebruikt. Ytong is een merknaam voor een specifieke soort celbeton, dat is gemaakt van zand, cement en lucht. Dit materiaal is licht van gewicht, sterk en makkelijk te bewerken, en wordt vaak gebruikt voor het bouwen van binnenmuren en tussenwanden. Cellenbeton, daarentegen, is een algemene term voor een soort beton dat is gemaakt van cement, water en luchtbelletjes, die zorgen voor een poreuze structuur. Dit materiaal is zwaarder en stijver dan Ytong, en wordt vaak gebruikt voor het bouwen van buitenmuren en vloeren. Het grootste verschil tussen deze twee materialen is dus hun samenstelling en de manier waarop ze worden gebruikt.
Kan Ytong tegen water?
In principe is Ytong bestand tegen water, omdat het gemaakt is van cement en zand, twee materialen die bekend staan om hun waterbestendigheid. Echter, Ytong is niet ondoordringbaar voor water, dus het is belangrijk om het materiaal goed te beschermen tegen blootstelling aan water. Dit kan bijvoorbeeld door het aanbrengen van een waterdichte afwerking, zoals een waterdicht verf of behang. Ook is het belangrijk om eventuele scheuren en beschadigingen in het Ytong zo snel mogelijk te repareren, om te voorkomen dat water in het materiaal kan dringen.
Hoe dik moet een Ytong muur zijn?
De dikte van een Ytong muur hangt af van verschillende factoren, zoals de functie van de muur, de belasting die de muur zal moeten dragen en de gewenste isolatie-eigenschappen. In het algemeen is een Ytong muur tussen de 10 en 30 centimeter dik, afhankelijk van de situatie. Voor een binnenmuur die geen extra belasting zal dragen, kan een dikte van 10-15 centimeter vaak voldoende zijn. Voor een buitenmuur of een muur die extra belasting zal dragen, zoals een dragende muur of een muur met een grote hoogte, kan een dikte van 20-30 centimeter nodig zijn. Het is altijd aan te raden om de dikte van de muur te bespreken met een bouwprofessional, om er zeker van te zijn dat de muur sterk en stabiel genoeg is voor de specifieke toepassing.