Hoe maak je een kerstkaart persoonlijk

Een persoonlijke kerstkaart stuur je natuurlijk niet naar Jan en alleman. Je stuurt hem naar geliefden of naar goede vrienden. Of naar je allerbeste klanten, die je hopelijk volgend jaar weer van dienst kan zijn. Hoe goed ken je de persoon waarnaar je de kaart stuurt? Voor het versturen van een persoonlijke kerstkaart is de ontvanger kennen wel zo handig.

Wat past?

Om de kerstkaart zo persoonlijk mogelijk te maken, ga je eerst na hoe de persoon die hem ontvangt in elkaar steekt. Houdt de persoon ontzettend van bloemen, dan stuur je een kerstkaart met bloemen. Houdt hij van dieren, dan slaat een bloemenkaart wellicht de plank helemaal mis. Staat een persoon met twee benen in een leven vol vrijwilligerswerk? Dan waardeert hij het waarschijnlijk dat je een goed doel steunt en stuur je bijvoorbeeld CliniClowns kerstkaarten. En niet iedereen houdt van de kerstkaarten die tante Annie tijdens de wekelijkse knutselmiddag in het buurthuis maakt. Denk dus bij elke kaart na: bij wie past die.

Creatief

Die CliniClowns kerstkaarten zijn natuurlijk met vaste dessins. Je steunt per kaart met een vast bedrag dat naar het goede doel gaat. Maar wist je dat je die ook persoonlijk kunt maken? Zelfs als jij een creatieve kerstkaart stuurt die je kocht van tante Annie, kun je een goed doel steunen. Moet je alleen zelf even wat storten naar de CliniClowns! Eerlijk is eerlijk: het is al druk genoeg in deze tijd van het jaar. Fijn toch, dat er al iemand is geweest die prachtige kerstkaarten heeft uitgezocht die je zo kant-en-klaar kunt kopen en waarmee je ook nog een goed doel steunt? Er is bij het assortiment uitgegaan van verschillende soorten mensen. Wellicht kun je er een paar van elk kopen, zodat het toch lijkt of je de kaart persoonlijk voor de ontvanger hebt uitgezocht.

Het is de tekst…

… die het ‘m doet. Persoonlijke boodschappen zijn natuurlijk bij uitstek geschikt voor de binnenkant van een kerstkaart. Ga niet voor een standaard tekstje. Ga je creativiteit te buiten en maak bijvoorbeeld een wens op rijm. Ben je niet zo’n rijmwonder, dan kun je ook gewoon een tekst verzinnen. Vroeger kreeg je nog weleens kaartjes met daarin “H.G. Jan en Ida”. Tegenwoordig weten we bijna niet dat H.G. de hartelijke groeten van die Jan en Ida betekende, maar hoeveel moeite is het eigenlijk om het direct voluit te schrijven? Kun je gelijk vragen hoe de laatste vakantie was, wat ze met de kerstdagen gaan doen en of jullie binnenkort weer eens afspreken.

Wijsheden

Natuurlijk kun je ook volstaan met een mooie wijsheid. En die hoef je niet per se zelf te verzinnen, er zijn er op internet hartstikke veel te vinden. Zoek je voor iedereen een eigen wijsheid uit, dan is de kaart nog steeds hartstikke persoonlijk. Vind je twintig verschillende wijsheden uitzoeken te veel gedoe? Zoek er dan een stuk of vijf uit, die je afwisselt. De ontvanger zal voelen dat er aandacht besteed is aan het kaartje. Of je nu een zelfgemaakte, een standaard kaart met bloemen of CliniClowns kerstkaarten verstuurd, dat maakt dan eigenlijk niet uit.

Dit vind je misschien ook leuk...