PAPIER HIER….

Papier kopen. Je zou denken dat we het steeds minder doen nu we steeds meer mailen en minder papieren boeken. Helaas is dit niet zo. Het papierverbruik niet ieder jaar toe met zo’n 2%. Gemiddeld gebruiken we zo’n 160 kg papier per persoon per jaar! Meer over papier en papiersoorten lees je in dit artikel.

Soorten papier

Consumenten gebruiken vaak andere woorden om een soort papier aan te duiden dan fabricanten. Zo hebben consumenten het over toiletpapier, tekenpapier en overtrekpapier, terwijl fabricanten wel toiletpapier gebruiken, maar het verder hebben over bijvoorbeeld kopieerpapier, printpapier, palletpapier, transferpapier en kantoorpapier. Wat is het verschil tussen al die papiersoorten?

Kopieerpapier versus printpapier

Kopieerpapier en printpapier wordt vaak door elkaar gebruikt. Over het algemeen is kopieerpapier wat dunner dan printpapier, omdat een kopietje vaak van minder goede papierkwaliteit hoeft te zijn. Standaard kopieer- en printpapier is 80 grams A4 papier.

Palletpapier

Palletpapier is geen papiersoort. Met palletpapier wordt aangegeven dat je een heel pallet vol papier koopt, vaak tegen flink veel korting.

Kantoorpapier

Met kantoorpapier wordt vaak standaard A4 papier bedoeld, van een gemiddeld (80 grams) gewicht. Het meeste papier dat op kantoor gebruikt wordt verdwijnt al snel de prullenbak in en dus is dit papier niet van de allerbeste (zwaarste) kwaliteit.

Transferpapier

Transferpapier werkt als het ouderwetse carbonpapier, maar dan zonder toevoeging van carbon. Oftewel, transferpapier is zelf kopiërend papier.

Fotopapier

Fotopapier is natuurlijk papier waar je foto’s op kunt afdrukken. Er bestaat zoal mat fotopapier, glossy foto papier en hoogglans fotopapier. Ook fotopapier kan in dikte en afmetingen verschillen.

Andere aanduidingen en eigenschappen van papier

Papiersoorten zijn ook op andere manieren te onderscheiden. Zo kun je papier onderverdelen in gewicht, afmetingen en papiersoort. Iedereen weet dat er A4, A5 en A3 papier bestaat en dat er verschil zit in 70,80, 90 en 100 grams papier. Maar weet je ook hoe zwaar karton is? Iets wordt karton genoemd als het papier is dat zwaarder is dan 165 gram.
Ander minder bekende feiten zijn dat je papier hebt dat met chloor is gebleekt of niet en dat er ook houtvrij papier bestaat.

Dit vind je misschien ook leuk...